ArtistMokira

Mokira är Andreas Tillianders alias när han gör mörk och mystisk dub. Mokira har släppt skivor på etiketter som Raster-Noton och Mille Plateaux och helt nyligen på engelska bolaget Type. Andreas gör även radioprogrammet Ström i P2.

;

Vilket är det fulaste ljud du vet?

För ett tag sedan pratade en vän och jag om det och kom fram till att samplade distade gitarrer är det absolut fulaste. Distade gitarrer i sig kan vara helt magiska (vilket jag verkligen inte tyckte i tonåren) men när de samplas låter det bara hemskt.

Vilket är det finaste ljud du vet?

Av de ljud som jag själv jobbar med närmast dagligen så måste jag nog säga ljudet av ett halvtrasigt bandeko. En ekoeffekt från sjuttiotalet där man lätt hör artefakter som tidigare inspelningar, skarven där bandloopen är tejpad etc. Det blir något skimrande när ljudet inte blir perfekt.

När kom du först på att du tycker om ljud?

Jag tror det var klassikern med kastruller och annan köksutrustning tillsammans med gamla kassettbandsspelare. Jag brukade spela in små oljudskonserter innan jag fick min första synt och började göra lite mer organiserat oljud.

Lyssnar du, som musiker, på ljud på ett annat sätt än andra?

Ja, det är jag övertygad om. Dels har jag märkt att jag uppskattar olika ljud och identifierar platser efter dem, mer än andra i min närhet kanske gör. Framförallt verkar det som om jag lättare blir irriterad på störande och oönskade ljud.

Vad har du för relation till Stockholms ljud och oljud?

Min relation till Stockholms ljud är närmast obefintlig. Jag har nästan alltid hörlurar på mig när jag åker tunnelbana eller cyklar i Stockholm. Stockholms skärgård och resan dit låter dock helt fantastiskt.