ArtistNoisebud

Noisebud är Sol Andersson och Johannes Ahlberg. Sol har bakgrund både i technokollektivet Anan International Penetrator och inom elektroakustisk musik. Johannes har släppt 12or på etiketter som Smuts och Stupid. Tillsammans blandar de breakbeats, drum'n'bass, dub och rak techno till något helt eget.

;

Varför gillar du ljud?

Båda: Oj… Eh… oj… Sol: Vi lever i en värld av ljud och det är enklast att gilla dem. Johannes: Oj… men… Jag bara gillar ljud liksom… Eh…

Vilket är det fulaste ljud du vet?

Sol: Jag har extremt svårt för visslingar, alltså när människor visslar. Johannes: Rätt använt så älskar jag nog alla ljud. Sol: Det finns inga dåliga ljud, bara dömande öron!

Vilket är det finaste ljud du vet?

Johannes: Åska och kombinationen varningspip/explosion Sol: Regn… och eld…

När kom du först på att du tycker om ljud?

Johannes: Jag har en inspelning som pappa gjorde innan jag kunde prata där jag ivrigt försöker kommunicera med resten av världen genom att slå på allt möjligt och göra små rytmer med bl. a. Lego, ingen annan hörs på den inspelningen. Förutom när min bror med orden –”Nu ska socker höras” försöker spela in socker på bandet genom att hälla socker i mikrofonen. Sol: När jag på gymnasiet (musik/estetlinje) skulle göra mitt första stycke med Cubase, det är första gången jag sätter mig vid en dator för att göra musik, så hittar jag ett ljud som ska föreställa hjärtslag, detta ljud gjorde mig medveten om att jag var fascinerad av ljud. Jag gick igenom ljudbanken i synthen om och om igen. Hjärtslaget fick bli introt till mitt första verk (som ingen förstod sig på).

Lyssnar du, som musiker, på ljud på ett annat sätt än andra?

Johannes: Ja, eller kanske inte som musiker utan mer i rollen som ljudtekniker/ljudingenjör tror jag (självbetitlad ingenjör). Sol: Ja, jag är mer medveten om ljud idag och det är nog på grund av att jag håller på med musik och ljud.